Veranderingen nodig in jeugd-ggz

Er moet dringend iets veranderen in de jeugd-ggz. Jongeren met een eetstoornis, depressie of autisme krijgen niet de hulp die ze nodig hebben.

Dit zeggen de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NvK). De geestelijke gezondheidszorg voor de jeugd kampt al jaren met lange wachttijden door een krap budget en grote personeelstekorten. Dit is gevaarlijk voor jongeren die dringend hulp nodig hebben. Kinderen zien medische specialisten te laat of komen op de verkeerde plek terecht.

Bezuinigen
De NVvP en de NvK hebben vorige maand samen met een patiëntenkoepel en andere branche- en beroepsverenigingen een brief geschreven aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarin benadrukken ze dat ze moeite hebben met de invoering van de Jeugdwet. Deze wet werd in 2015 ingevoerd, de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp kwam toen bij de gemeentes te liggen. Deze moesten flink bezuinigen en ondertussen gingen steeds meer jongeren van de jeugdzorg gebruikmaken.

Wachttijden
Er zijn twee soorten wachttijden: de aanmeldwachttijd en de behandelwachttijd. De eerste geeft aan hoelang de wachttijd voor een intakegesprek is, de tweede hoelang het na het intakegesprek duurt tot de behandeling start. De wachttijden liggen bij de verschillende GGZ-locaties erg uiteen. In de regio Gooi & Vechtstreek is de aanmeldwachttijd voor jongeren met een eetstoornis 4 weken en de behandelwachttijd 19 weken. In Friesland is de aanmeldwachttijd voor deze jongeren 6 weken, maar de behandelwachttijd 5 weken. Bij GGZ Rivierduinen is de aanmeldwachttijd 6 weken, maar is er geen behandelwachttijd.

Jongeren met een verslaving kunnen onder andere terecht bij Yes We Can Clinics. Daar is de aanmeldwachttijd 4 tot 5 weken en de behandelwachttijd 12 weken. Bij verslavingskliniek Novadic Kentron is de aanmeldwachttijd voor jongeren 1 tot 3 weken en de behandelwachttijd 3 tot 6 weken.

16-10-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...