Vergelijking kosten rokers en niet-rokers

Het is een eeuwige discussie: heeft de roker of de niet-roker gelijk als het gaat om de kosten en baten van roken? Aan beide kanten van de balans staat ieder jaar zo’n 24 miljoen euro. Vijf gezondheidseconomen schreven hier afgelopen week over in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

In ‘harde’ euro’s verschillen de baten (accijns op tabak) en kosten van roken niet veel. Maar als alle euro’s van het rookgedrag (inclusief ‘zachte’ euro’s: de kosten van verloren levensjaren) bij elkaar worden opgeteld, kost roken de samenleving jaarlijks zo’n 33 miljard euro. Dat is 2000 euro per Nederlander per jaar.  Deze cijfers stonden afgelopen donderdag 9 februari in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Zorgkosten
De zorgkosten van rokers zijn op jaarbasis 3,5 miljard euro hoger dan die van niet-rokers. Maar een man die al vanaf zijn jeugd rookt, leeft gemiddeld 7,5 jaar korter en een vrouw gemiddeld 5 jaar korter dan een niet-roker. Vandaar dat de zorgkosten van niet-rokers over de hele levensloop uiteindelijk fors hoger zijn. Daarom wordt er ook gekeken naar verloren levensjaren en kwaliteit van leven. De kosten van het totale gezondheidsverlies komen dan uit op 35,3 miljard euro.

Conclusie
Een rokende samenleving heeft ook baten voor de overheid. Bijna een kwart van de Nederlanders rookt, wat ervoor zorgt dat er op jaarbasis in totaal zo’n  850 miljoen pakjes doorheen gaan. De overheid ontvangt hierdoor 3,4 miljard euro aan belastingen (accijns en btw) per jaar.

Een conclusie uit al deze cijfers is dat de zorgkosten flink zouden stijgen als alle Nederlanders zouden stoppen met roken, aangezien de accijns dan wegvalt. Maar daar tegenover staat wel een gezondere bevolking en productievere mensen, waar het bedrijfsleven van profiteert.

Onderzoek
Het onderzoek in opdracht van de Stichting Eindspel Tabak, waar het artikel op is gebaseerd, is gedaan door onderzoeksbureau SEO. Tegenover dat onderzoek werd een toekomststudie van het RIVM, de Universiteit Maastricht en het Trimbos instituut gezet.

13/02/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...