Vergeving in 3 smaken

Vergeving is 1 van de codewoorden in (pril) herstel. Het betekent niet dat je het verslavingsverleden uitwist, maar vergeving helpt je wel degelijk door negatieve gevoelens uit het verleden los te laten.

Als je in herstel bent van een verslaving, kun je bijvoorbeeld iemand vergeven die heeft bijgedragen aan de donkerste tijden van je leven. Maar je kunt ook zelf vergeving vragen aan dierbaren, voor alles wat er tijdens de actieve verslaving is voorgevallen. Maar de mooiste vorm van vergeving is misschien wel vergeving van jezelf. Hoe doe je dat?

Tips om jezelf te vergeven
Wie zichzelf niet vergeeft, en schuld en schaamte blijft houden, loopt het risico terug te vallen

  • Ben niet te hard voor jezelf. Je bent niet je verslaving. Integendeel, je bent een prachtpersoon en hebt daarnaast een verslaving. Waarvan je nu bovendien in herstel bent.
  • Je kunt de tijd niet terugdraaien. Probeer nare gevoelens over het verleden los te koppelen van het hier en nu, zodat ze je niet meer belemmeren.
  • Oefen zelfbewustzijn door bijvoorbeeld te letten op je sterke kanten. Maar ook door je reactie op bepaalde situaties te observeren en door je emoties uit te drukken.

Tips om anderen te vergeven
Als je nog wrok voelt, heb je misschien onbewust de neiging die ander pijn te willen doen

  • We maken allemaal fouten. Wijzelf, maar ook de mensen om ons heen. Door je dit te realiseren, zet je een grote stap vooruit op weg naar vergeving.
  • Ook als de ander niet erkent wat zijn of haar rol was, profiteer je nog steeds van de energie die vrijkomt door het loslaten van wrok.
  • Neem afscheid van mensen die na vergeving nog steeds hetzelfde blijven doen.

Tips om vergeving te vragen
Vergeving vragen getuigt van heel veel moed, zelfinzicht en een vergevorderd herstel

  • Vaak zie je pas na langere tijd wat de verslaving echt heeft veroorzaakt. Vraag dus niet te snel om vergeving.
  • Een verontschuldiging alleen stelt niets voor als je er vervolgens niets mee doet. Laat aan jezelf en anderen zien dat je je best doet om het voortaan anders of beter te doen.

 

28/11/2018

 

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...