Verhogen sigarettenbelasting leidt tot minder kindersterfte

Een hogere belasting op sigaretten kan bijdragen aan een daling van het kindersterftecijfer, dat blijkt uit een nieuwe studie van de Vanderbilt University in Nashville.

Een op de vijf vrouwen in Amerika rookt tijdens de zwangerschap, hogere belasting op sigaretten kan er voor zorgen dat dit aantal vermindert. Verhoging van de belasting tussen 1999 en 2010 zorgde ervoor dat er per dag twee zuigelingen minder overleden door de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap.  

Hoofdonderzoeker Dr. Stephen Patrick: ‘Roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot ernstige gevolgen zoals vroeggeboorte, de nummer één doodsoorzaak voor kinderen in hun eerste levensjaar. Ook zie je vaak ondergewicht bij baby’s van rokende vrouwen.’

Voor het onderzoek analyseerden de onderzoekers de belasting op tabak en de kindersterfte tussen 1999 en 2010. In die periode stegen in Amerika de belastingprijzen op sigarettenpakjes en daalde het aantal kindersterfgevallen per 1000 levendgeborenen van 7.3 tot 6.2.

Volgens de studie wordt door het verhogen van belasting op sigaretten een daling van 3.2 procent verwacht als het gaat om de jaarlijkse zuigelingensterfte . Dat komt neer op zo’n 750 minder sterfgevallen per jaar.

In Amerika verschilt de belasting op sigaretten per staat, het is nog niet duidelijk hoe hoog de belasting moet worden om het gewenste resultaat te bereiken.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...