Wanneer en of mensen last hebben van suïcidale gedachten, is van meerdere factoren afhankelijk. Het is een samenspel van zowel beschermende- als risicofactoren. Een factsheet van het Trimbos Instituut en 113 Zelfmoordpreventie laat zien dat alcohol drinken een van de risicofactoren is.

Per dag overlijden gemiddeld vijf personen door middel van zelfdoding. Elk van deze vijf, beïnvloed op zijn beurt gemiddeld 135 personen in de omgeving. Naast dat het persoonlijk leed geeft, heeft suïcidaal gedrag ook grote gevolgen voor de volksgezondheid in Nederland. Wanneer suïcidaliteit plaatsvindt, heeft dat nooit maar één oorzaak. Het is een ingewikkelde wisselwerking tussen genetische eigenschappen, culturele invloeden en (negatieve) levensgebeurtenissen. Daarnaast spelen beschermings- en risicofactoren ook een rol. Een van de risicofactoren is het drinken van alcohol.

Acht keer hoger
Alcohol vermindert angst, vervaagt remmingen en beïnvloedt het beoordelingsvermogen en de besluitvorming. Uit onderzoek blijft dat bij één op de drie pogingen tot zelfdoding, de persoon tot 24 uur daarvoor alcohol heeft gedronken. Let op: dit is niet alleen een risico voor mensen met een alcoholverslaving, maar voor iedereen die alcohol drinkt. Voor mensen met een alcoholverslaving is het risico op suïcide wel gemiddeld acht keer hoger dan bij mensen die geen alcoholisme hebben. 

Praat erover
Veel zorgprofessionals zijn bang dat praten over suïcidaal gedrag het risico erop groter maakt. Maar het blijkt juist dat erover praten goed is en het zelfs levensreddend kan zijn. Het Trimbos instituut en 113 Zelfmoordpreventie ontwikkelden de factsheet: ‘Alcoholgebruik en suïcidaal gedrag’. Deze is ontwikkeld voor zorgprofessionals die in hun werk te maken hebben met jongeren met suïcidaal gedrag en/of drugsgebruik en staat vol belangrijke tips om hiermee om te gaan. In de factsheet benadrukken de instellingen dat bij de behandeling van alcohol- en drugsverslaving juist te vragen naar suïcidaal gedrag. En wanneer mensen suïcidaal gedrag vertonen, hen te vragen naar hun alcohol- en drugsgebruik.

 

Vind je het moeilijk om te lezen over suïcidaal gedrag? Denk je aan suïcide of maak je je zorgen om iemand? Praten over suïcide helpt. Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met (0800) 0113 of chat op 113.nl.

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...