De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Directeur Martin Sitalsing van Jeugdbescherming Noord pleit voor verplichte anticonceptie voor ‘falende ouders’, zoals mensen met een ernstige verslaving. Volgens Sitalsing zijn er vaak signalen dat die mensen kinderen willen krijgen, terwijl je soms weet dat dit tot problemen gaat leiden. Het is een discussie die om de zoveel tijd opnieuw oplaait.
Bij verplichte anticonceptie denkt Sitalsing bijvoorbeeld aan het plaatsen van een onderhuidse chip, die ervoor zorgt dat een vrouw een jaar lang niet zwanger wordt. Na dat jaar kan opnieuw beoordeeld worden of de vrouw of het gezin in staat is een kind op te voeden. Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) erkent het probleem. Volgens hen is er een kleine categorie ernstig verslaafde mannen en vrouwen met psychiatrische problemen die bij herhaling kinderen krijgt, daar niet voor kan zorgen en daarnaast verslaafd is. Volgens VNN moet de behandelend psychiater per geval beoordelen wie gedwongen anticonceptie moet krijgen. Voor verplichte anticonceptie is een wetswijziging nodig. Voorstellen daartoe sneuvelden tot nu toe in een vroeg stadium.
Fleur(24. januari 2015)
Een terugkerend issue...
Soms? Verplichten wellicht, maar onder strenge voorwaarden? En alleen de prikpil iedere drie maanden(vrijwillig)?Voorkomen is beter dan genezen???Of Nee? Worden we anders nog meer een controlestaat? Iedereen die wilsbekwaam is heeft recht op het krijgen van een kind. Draaien we anders niet door, want hebben mensen met een verstandelijke beperking dan ook geen recht meer op het krijgen van een kind etc.?Of Ja? De meeste kinderen worden direct weggehaald of wellicht iets later uit huis geplaatst?
Zelf heb ik door de jaren heen in de hulpverlening cases gehad waarbij vrouwen ofwel zwanger werden omdat ze dachten dat ze dan konden afkicken en een huis konden krijgen ofwel dachten dat hun vriend dan wel bij ze bleef. Of een ernstig verslaafde vrouw die aan de lopende band beviel van een baby en direct na de bevalling de baby in het ziekenhuis achterliet en verder ging met haar straatleven.
Of een vrouw die tippelde en die ik begeleidde naar het ziekenhuis, waar ik op de echo een tweeling zag en haar een paar dagen later weer zag tippelen? En later bleek dat ze een miskraam had.. De zoveelste..
Wat een complexe vraag...
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
En toen was het november en werden we ziek. Als er iets is wat ik moeilijk vind in herstel, dan is het wel ziek zijn. Ik voel me zó ontzettend uit controle. Gezondheid is alles. Zonder dat heb je niets. Dat wordt me altijd weer opnieuw duidelijk.