Verslaafden zitten zonder psychiater

Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) heeft de afgelopen tijd patiënten moeten weigeren in de regio Oost Groningen. De wachtlijst groeit daardoor. Volgens zorgverzekeraar Menzis komt dit onder andere doordat psychiaters niet voor grote instellingen willen werken.

Verslavingszorg Noord Nederland kampt met een tekort aan personeel, waardoor ze meerdere patiënten niet kunnen behandelen. Onder andere in Winschoten, Delfzijl, Hoogezand en Stadskanaal moeten cliënten rekening houden met langere wachtlijsten.
'Het aantal clienten neemt fors toe, terwijl het tegelijkertijd lastig is om voldoende gezondheidszorgpsychologen en psychiaters te vinden', zo schrijft VNN op de website.
‘Psychiaters willen steeds minder vaak voor grote zorginstellingen werken. Ze hoeven dan geen crisisdiensten te draaien en kunnen hun eigen tarieven bepalen en zo dus meer verdienen’, aldus Joeri Veen, woordvoerder van zorgverzekeraar Menzis.

Landelijk probleem
Voor honderden banen in de psychiatrie zijn geen vaste krachten meer te vinden. Voor de kerstvakantie stonden er 663 vacatures open. Toch zijn er genoeg psychiaters in Nederland, ongeveer 3700. Uit een analyse van vorig jaar december door de NOS blijkt dat veel psychiaters liever voor zichzelf werken. Ze vertellen dat ze vinden dat ze binnen een instelling hun vak niet optimaal kunnen uitoefenen en minder zware zorg op zich hoeven te nemen.

24/01/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...