‘Verslaving op dezelfde manier aanpakken als kanker’

‘Verslaving is een ziekte die we op dezelfde manier moeten aanpakken als hartziekten en kanker.’ Dat zegt Vivek Murthy, hoofd van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, naar aanleiding van zijn rapport dat afgelopen week uitkwam.

In het rapport staat onder meer dat 20,5 miljoen Amerikanen verslaafd zijn, maar dat maar tien procent daarvan in behandeling is. ‘We zouden het nooit goed vinden als maar een op de tien mensen met kanker of diabetes een behandeling krijgt’, aldus Murthy. Hij vindt dat dokters beter moeten worden opgeleid in hoe ze verslavingen moeten herkennen en behandelen.

Ook vindt Murthy dat het beeld dat veel mensen hebben van verslaving moet veranderen. ‘Al veel te lang hebben we verslaving gezien als een morele tekortkoming. Dit stigma zorgt voor extra schaamte bij mensen die worstelden met een verslaving, waardoor ze er minder snel voor uitkomen en minder snel hulp zoeken’, zegt hij in het rapport. ‘Verslaving is een chronische ziekte die we op dezelfde manier moeten aanpakken als hartziekten en kanker.’

Datum: 21/11/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...