Verslavingsartsen: Vergoed behandeling tabaksverslaving

Mensen die verslaafd zijn aan roken moeten een klinische behandeling vergoed krijgen. Daarvoor pleit verslavingsarts Jeroen Hinneman van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om rokers die andere behandelingen zonder succes hebben doorlopen. Een opname in een kliniek voor tabaksverslaving wordt nu nog niet vergoed door de zorgverzekeraar, omdat de behandeling niet in het basispakket zit. Alleen mensen met een drank- en drugsverslaving krijgen op dit moment dergelijke behandelingen vergoed.

Jeroen Hinnemans oproep wordt gesteund door andere verslavingsartsen. Hij krijgt in zijn verslavingskliniek geregeld telefoontjes van rokers die geholpen willen worden en die hij vervolgens moet afwijzen. ‘Als wij in Nederland een einde willen maken aan de ruim 20.000 doden per jaar ten gevolge van het roken, zal er ander beleid gevoerd moeten worden’, schrijft hij in zijn brief. Ook Jellinek worstelt met mensen met een tabaksverslaving die gespecialiseerde hulp willen.

Behandeling
De kliniek waar Hinneman werkt behandelt wel rookverslavingen, maar alleen als patiënten voor een andere verslaving opgenomen worden.
Rokers die willen stoppen, krijgen op dit moment hulp in de vorm van een cursus of medicijnen. Ook is een poliklinische behandeling mogelijk, voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen.

Maar voor sommige mensen is deze hulp niet genoeg, aldus Hinneman. Voor die mensen moet de kliniek toegankelijk worden, vindt ook Robert de Graaf van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN). Volgens De Graaf gaat het niet om miljoenen mensen, maar om mensen met een tabaksverslaving die al het andere al geprobeerd hebben. ‘Klinische behandeling is een onderdeel van de keten van hulp bij tabaksverslaving. Als die keten compleet is, gaat het geld opleveren omdat minder mensen ziek worden door tabak.’

Basispakket
Volgens zorgeconoom Wim Groot komen er steeds meer preventiemaatregelen in het basispakket. ‘Dat leidt natuurlijk tot hogere zorgkosten, maar er wordt altijd onderzocht of een behandeling kosteneffectief is. Pas dan wordt het opgenomen in het basispakket.’

Zorgverzekeraars Nederland wijst op het gegeven dat niet de verzekeraar, maar de overheid de inhoud van het basispakket bepaalt. ‘Wij begrijpen de zorgen van de verslavingsartsen en vinden het goed dat zij dit bij de Tweede Kamer onder de aandacht brengen.’  

29/4/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...