Vijf bewijzen dat je lekker bezig bent

Word je ook wel eens moe van nieuwe onderzoeken over gezondheid? De ene dag blijkt dat je van rood vlees kanker krijgt, de volgende dag dat je van veel melk drinken vroeger dood gaat. Geen paniek! In werkelijkheid doe je het hartstikke goed. Kijk maar naar deze vijf wetenschappelijke bewijzen.

1. Koffie
Neem nog maar een bakkie pleur! Drie grote koppen per dag halveert het risico op de ziekte van Parkinson, terwijl de kans op Alzheimer met 20 procent afneemt.  Verdere studies tonen aan dat matig koffie drinken ook goed is tegen diabetes en vijf soorten kanker.

2. Waardering
Beweeg je net wat te weinig en kan je eetpatroon ook wel wat verbetering gebruiken? Geen paniek. Een twintig jaar durend onderzoek heeft aangetoond dat de waardering van collega’s van groot effect is op de gezondheid.

3. Fellows
Deze zit in hetzelfde hoekje als nummertje 2, maar is daarom niet minder belangrijk. Net zoals waardering van belang is, is lachen en de mogelijkheid om te kunnen ontspannen dat ook. En daar kunnen je fellows bij helpen. “Sterke sociale banden kunnen bescherming bieden tegen ziektes, misschien omdat ze een buffer bieden tegen de alledaagse stressoren”, aldus deze studie.

4. Slapen
We werden tijdenlang doodgegooid met die ideale acht uur slaap per nacht. Wees gerust, zeven uur blijkt nu het optimale aantal voor je gezondheid. Wie meer dan acht uur slaapt, óf minder dan vier uur, verkort zijn levensduur zelfs met 15 procent.

5. Lezen
Het kan rap gaan in het leven: rond je veertigste verlies je jaarlijks 1 procent van je hersencellen. Gelukkig kun je tussen de twintigste en dertigste wel een buffer opbouwen. Hoe? Mentaal uitdagend werk, maar ook lezen en muziekinstrumenten spelen (minstens drie maal per week) kan de groei van nieuwe hersencellen en -verbindingen in het brein stimuleren. Een uitdagend boek of een puzzel doen ook wonderen voor je mentale gesteldheid.

24/08/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...