Virtual reality-therapie zou helpen om bij alcoholisten de zucht naar alcohol te verminderen. Dat is de conclusie van onderzoekers van het Chung-Ang University Hospital in Seoel. Zij verrichten een kleine wetenschappelijk onderzoek naar de inzet van deze therapie bij verslaafden.

Voor de studie volgden twaalf patiënten die van hun alcoholverslaving af willen een detox-programma en kregen ze tien sessies virtual reality-therapie, twee keer per week en vijf weken lang. De wetenschappers lieten de sessies plaatsvinden in drie verschillende situaties. Eén in een ontspannen omgeving, één in een situatie met een hoger risico en één in een onaangename situatie. In de laatste setting werden de deelnemers omringd met beelden, geluiden en geuren van mensen die ziek zijn van alcohol.

Voor het onderzoek werden er hersenscans gemaakt en daaruit bleek dat de alcoholisten een hogere gevoeligheid hadden voor alcohol dan niet-alcoholisten. Na de virtual reality-therapie veranderde dit beeld en toonde de scans een kleiner verschil, waardoor het verlangen naar alcohol ook minder was.

Virtual reality-therapie wordt al veel gebruikt in de psychologie en psychiatrie. Volgens hoofdonderzoeker Doug Hyun Han is er nog weinig bekend over de rol die virtual reality kan spelen bij verslavingen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...