Vroeg begin van wietgebruik heeft nadelige gevolgen ontwikkeling

Marihuanagebruik geeft minder risico op hersenbeschadiging als men er niet voor zeventienjarige leeftijd mee begint. Dat bevestigt nieuw onderzoek van de Universiteit Cambridge. Zij bestudeerde eerder onderzoek van de Universiteit Montreal.

Het onderzoek van de Universiteit Montreal werd gedaan van 1991 tot en met 1998. Er werden hierbij 294 adolescenten gevolgd uit de arme wijken van Montreal. Ze moesten allemaal verschillende intelligentietesten doen op hun dertiende, veertiende en twintigste. 43 procent gaf aan dat ze ergens in die periode een joint hadden gerookt. 51 procent gaf aan dit op zijn 20ste nog steeds te doen. Uit de resultaten van deze tests bleek dat diegene die al op jonge leeftijd wiet had gerookt een slechter kortetermijngeheugen en een minder goed werkgeheugen had.

De studie bracht in kaart dat er verbanden waren met cannabisgebruik en het verbale IQ, specifieke cognitieve vaardigheden die gebruikt worden bij het herinneren van een telefoonnummer en probleemoplossend denken. Ook het onthouden van informatie die net was verkregen was slechter bij jongeren die al vroeg een joint hadden gerookt. Deze vaardigheden werden getest aan de hand van opdrachten en vragenlijsten. Zo moesten de deelnemers getallen en woorden onthouden en die vervolgens opnoemen in verschillende volgordes. Ook moesten ze verbanden leggen tussen woorden en afbeeldingen en werd de reactie getest bij winst of verlies van een kaartspel waarbij het om geld ging.

Naast verslechterde functies van het brein verzuimen vroege wietgebruikers het vaker om naar school te gaan. Dit heeft nadelige gevolgen voor hun vocabulaire. Het lage verbale IQ komt niet direct door de wiet, maar door het gebrek aan school en een gemis aan sociaal contact.

Onderzoekster Natalie Castellanos-Ryan van de Universiteit Montreal laat weten op de website van de universiteit dat het moment dat jongeren beginnen met marihuana moet worden uitgesteld. Castellanos-Ryan: ‘We moeten realistisch zijn. We kunnen niet zeggen tegen adolescenten dat ze hun brein volledig vernielen en hun leven weggooien als ze cannabis gebruiken. Maar de negatieve effecten zijn wel reëel. Als je een joint wil roken en je brein niet wil beschadigen, kun je het beste wachten tot je zeventiende.’

Datum: 30/01/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...