VS straft opiatenfarmaceuten

De Amerikaanse justitie begon onlangs met de eerste van een reeks rechtszaken tegen farmaceutische bedrijven die roekeloos en illegaal opiaten verkochten.

Jarenlang streken de bedrijven Purdue Pharma, Insys Therapeutics en Rocherster Drug Cooperative geld op met de verkoop van verslavende pijnstillers. Nu kunnen ze rekenen op straf. De eerste rechtszaken zijn volgens juridische experts nog maar het topje van de ijsberg. ‘We zullen farmaceutische topmannen verantwoordelijk houden voor het opstoken van de drugscrisis door deze medicijnen roekeloos en illegaal te verspreiden,’  zegt een medewerker van het OM.

Omkoping
Vorige week donderdag werd voor het eerst een topman van een Amerikaans farmaciebedrijf veroordeeld. John Kapoor, oud-voorzitter van Insys Therapeutics, riskeert een celstraf van vijfentwintig jaar. Andere managers van het bedrijf zijn ook schuldig bevonden. De onderneming kocht dokters om, zodat ze de pijnstiller Sybsys (gebaseerd op de verslavende stof fentanyl) zouden voorschrijven. De artsen schreven het middel ook voor aan patiënten die dit niet nodig hadden. Het omkopen gebeurde met geld, diners en een stripteasedanseres die werd ingezet als vertegenwoordiger. Ook werden zorgverzekeraars bewust voorgelogen over het middel.

Celstraf
Ook het farmaceutische bedrijf Purdue Pharma werd aangeklaagd, het zou mensen niet genoeg hebben geïnformeerd over de verslavende werking van het middel oxycodon. Eind maart bepaalde de rechter dat Purdue Pharma 270 miljoen euro moet betalen. Dat geld wordt gebruikt om onder andere met een onderzoekscentrum medicijnverslaving in de VS tegen te gaan.

De CEO van Rocherster Drug Cooperative (RDC), Laurence Doud, riskeert eveneens een forse straf: mogelijk krijgt hij een celstraf van minimaal tien jaar. Het bedrijf overtrad de wet door middelen als oxycodon en fentanyl te verspreiden onder apotheekklanten, terwijl het duidelijk was dat ze illegaal verkocht en gebruikt zouden worden. Daarnaast meldde het bedrijf geen verdachte bestellingen bij de Drug Enforcement Agency (DEA), terwijl dat wettelijk verplicht is. DEA is een overheidsorganisatie die drugssmokkel- en distributie in de VS bestrijdt.  

7/5/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...