Europol is naar buiten gekomen met een rapport over de Europese drugsmarkt. Hierin schat de Europese politieorganisatie de jaarlijkse waarde van de drugsmarkt op dertig miljard euro.

Europa neemt hiermee een belangrijke positie in op het gebied van aanbod en handel in drugs. Dat blijkt uit de grootschalige productie van wiet, synthetische drugs en de grote hoeveelheden cocaïne die Europa binnenkomen vanuit Latijns-Amerika.

Flexibiliteit
De criminele netwerken die actief zijn op de Europese-drugsmarkt hebben de afgelopen tijd nauwelijks last gehad van de crisissen en oorlogen in de wereld. De criminele netwerken als reactie hierop hun smokkelroutes aangepast en hun methodes veranderd. Zo gebruiken de criminele vaker sociale media voor de verkoop.

Verbeteringen
Europol pleit voor een betere samenwerkingen tussen Europese landen om de drugscriminaliteit te bestrijden. Zo moet voorkomen worden dat de criminelen misbruik maken van zwakke plekken in de controles. Verder adviseert de organisatie de drugsmarkt beter in kaart te brengen. Catharina De Bolle, uitvoerend directeur van Europol, verklaart in een statement: ‘Criminele netwerken infecteren onze gemeenschappen en ondermijnen onze democratie en economie. Een verenigd antwoord is nodig om burgers te beschermen.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...