Waarom ghb-verslaving zo moeilijk te behandelen is

Ghb-verslaving behoort tot de moeilijkst te behandelen verslavingen in Nederland. Nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS geeft uitsluitsel waarom: verslaafden blijven ghb nog lang zien als middel met vrijwel alleen goede kanten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Radboud Universiteit. 'Verslaafden vinden hun leven met ghb moeilijk', zegt coördinator Harmen Beurmanjer, 'maar een leven zonder ghb vinden ze ondraaglijk.' Tot ver na de behandeling roemen verslaafden in herstel de effecten van de drug: men voelt zich zelfverzekerder, socialer en vrolijker. Daarnaast verdwijnt faalangst en is er geen kater. Dat detoxen en in herstel komen zo moeilijk verloopt, komt ook doordat mensen nog maandenlang heftige angsten hebben. 'Angst is een van de belangrijkste redenen om weer te gaan gebruiken. Psychotherapie werkt wel, maar niet binnen een kwartier. Terwijl ghb de klachten acuut oplost. De verleiding is dus levensgroot’, aldus Beurmanjer.

Coma
VWS zit al jaren met ghb in zijn maag. Bij een op de vijf drugsincidenten in ambulances speelt ghb een rol. 'Bijna 45 procent van de ghb-verslaafden is ooit in comateuze toestand binnengebracht op de Spoedeisende Hulp', aldus Beurmanjer. 'En 20 procent van hen is eens of meermaals in coma op de intensive care beland.' Ruim duizend gebruikers melden zich elk jaar bij de verslavingzorg, maar het werkelijke aantal is mogelijk hoger: deze groep is niet geneigd hulp te zoeken.

In dit NOS-artikel noemt Beurmanjer vijf manieren om te detoxen van ghb, uiteraard met nadrukkelijk advies dit alleen via een gespecialiseerde kliniek te doen. 

Wist je dat GHB
... een afkorting is van Gamma-hydroxy-butyraat?
... een van nature lichaamseigen stof is?
... een neurotransmitter is, die zorgt voor prikkeloverdrachten in de hersenen?
... in de jaren 60 en 70 werd gebruikt als slaap- en narcosemiddel in de gezondheidszorg?
... bekend staat als ‘date rape drug'?

Datum: 11/01/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...