Waarom screening op longkanker duizenden levens redt

Een bevolkingsonderzoek naar longkanker kan er elk jaar voor zorgen dat duizenden mensen niet sterven aan de ziekte. Die conclusie trekken longartsen van ziekenhuizen in Nederland en België die jarenlang onderzoek hebben gedaan. Dat meldt Trouw vandaag.

‘Nelson’, dat al sinds 2003 loopt, is het op een na grootste onderzoek naar de effecten van screening op longkanker ooit. Er namen in totaal 16.000 rokers en ex-rokers vrijwillig deel aan Nelson. Onder dit aantal waren er 7000 ex-rokers die maximaal tien jaar geleden stopten. De helft van de deelnemers liet zich in ruim vijf jaar vier maal nakijken door middel van CT-scans, de andere helft had gedurende die periode geen controle. Na tien jaar lag het sterftecijfer bij mannen door longkanker in de gecontroleerde groep 26 procent lager dan in de groep die niet gescand was. Bij vrouwen was dat 40 tot 60 procent. Een verklaring voor dit grote verschil met mannen kan het lagere aantal vrouwelijke deelnemers zijn. Dat zorgt sneller voor uitschieters.

Jaarlijks screenen
Dat percentage vindt Robin Cornelissen, longarts in het Erasmus MC, nog een ondergrens. Hij en veel van zijn collega’s vinden dat er een jaarlijkse controle moet komen. ‘We weten inmiddels dat we betere resultaten boeken als we elk jaar screenen. Daarnaast wordt het effect van jaarlijkse screening  groter als het langer wordt uitgevoerd. Het is dus aannemelijk dat het effect hoger kan zijn dan die 26 procent aan te vermijden sterfgevallen’, legt Cornelissen uit. Jaarlijks sterven er 9000 Nederlanders aan deze vorm van kanker.

Kritisch
Huisarts Joost Zaat ontkent niet dat een bevolkingsonderzoek kan zorgen voor duizenden minder sterfgevallen. Maar volgens hem moet je wel kijken naar absolute sterftecijfers. ‘De onderzochte groep bestaat uit mensen met een hoog gezondheidsrisico op COPD, hartfalen en allerlei anderen ziekten - dan ga je niet aan longkanker dood, maar aan iets anders’, vertelt Zaat aan Trouw.

Minister van Volksgezondheid
De groep waar Zaat op doelt zijn ex-rokers en rokers. Als het aan Cornelissen ligt, krijgen zij binnenkort een oproep voor een onderzoek. Hij en zijn vakgenoten gaan de komende tijd het onderzoek doorspitten en wat de gevolgen zijn voor Nederland, om daarmee naar de minister van Volksgezondheid te stappen. 

26/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...