Waarschuwing voor online bestelling verslavende medicijnen

De Consumentenbond roept minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om actiever te waarschuwen voor de gevaren van het online bestellen van verslavende medicijnen. Illegale aanbieders vragen hun klanten om te betalen met cryptogeld of om een envelop met contant geld op te sturen.

Waarom mensen online medicijnen kopen die in Nederland alleen met een recept verkrijgbaar zijn, heeft de Consumentenbond niet onderzocht. ‘Maar het gaat ook vaak om mensen die een verslaving hebben’, zegt woordvoerder Babs van der Staak. 

Onderzoek
De Consumentenbond bestelde vorig jaar twintig medicijnen die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn, waaronder ook slaap- en kalmeringsmiddelen. Dat gebeurde bij aanbieders in binnen- en buitenland. De geleverde medicijnen zijn onderzocht door het RIVM. De herkomst en de samenstelling bleken vaak niet duidelijk en ook is niet bekend of de medicijnen wel op de juiste manier zijn bewaard. ‘Bovendien is er geen arts of apotheek bij de bestelling betrokken, waardoor er niet voldoende controle is op bijwerkingen, combinaties met andere medicijnen en op een eventuele verslaving’, aldus een woordvoerder.

De Consumentenbond pleit in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor ‘betere monitoring van het aanbod op internet’. Nu reageert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vooral achteraf op meldingen. Ook pleit de consumentenorganisatie voor betere voorlichting.

Datum 26/02/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...