Waarschuwing voor verpleegkundige die alcohol schenkt

Een patiënt met een alcoholverleden een drankje geven is natuurlijk een no go. Daar kwam een psychiatrisch verpleegkundige ook achter. Ze heeft van de tuchtrechter een waarschuwing gekregen omdat zij een patiënt met een alcoholverleden een wijntje toestond. De uitspraak was 14 maart.

Uit de rechtszaak bleek dat de patiënt een langdurige psychiatrische voorgeschiedenis heeft en is bovendien bekend met alcoholmisbruik. De verpleegkundige begeleidde de patiënt buiten de instelling. Ze stond toe dat haar patiënt een glas wijn dronk. Ze heeft dit niet gemeld aan haar team en er geen rapport van opgesteld. De tuchtrechter heeft de verpleegkundige een waarschuwing gegeven, zo blijkt uit het rechtbankverslag.

Schorsing
Het voorval kwam aan het licht toen patiënt wegliep van een groepswandeling. Uiteindelijk is ze thuis aangetroffen, waarna bleek dat de patiënt meer alcohol gedronken had. Een familielid van de patiënt maakte hiervan een melding. De verpleegkundige werd geschorst en een ontslagprocedure is ingezet. Een kantonrechter wees het verzoek om de arbeidsovereenkomst te ontbinden echter af, in hoger beroep is er nog geen beslissing genomen.

Uitspraak
Het tuchtcollege geeft aan dat een ervaren verpleegkundige had moeten weten dat ze het gebruik van alcohol niet had mogen toestaan. Bovendien wordt in het rechtbankverslag gewezen op het ontbreken van reportage. Andere behandelaars hadden op de hoogte moeten zijn van deze beslissing.  Deze maatregel is volgens het college zwaar genoeg. De verpleegkundige is al meer dan een jaar geschorst en er loopt een ontslagprocedure.

15/03/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...