Veel stoffen die in het illegale circuit gebruikt worden voor het maken van drugs zijn vanaf 1 april verboden. Door een wet komen de stoffen op een zwarte lijst te staan. Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid hoopt hiermee het de drugsproducenten moeilijker te maken.

Aanstaande zaterdag komen er meer dan honderd stoffen op de zwarte lijst te staan. De stoffen – zoals MBK en PMK - hebben momenteel geen legale functie. Ze worden bijvoorbeeld alleen maar gebruikt voor de productie van xtc en speed. Minister Yeşilgöz-Zegrius van Justitie benadrukt de nood van deze lijst: ‘De georganiseerde misdaad probeert met nietsontziend geweld zoveel mogelijk geld te verdienen met de productie en handel van harddrugs. Door het verbod kunnen van deze chemicaliën kunnen opsporingsdiensten eerder optreden tegen de criminele structuren van deze gewelddadige industrie.’

Het is de bedoeling dat de lijst continu bij wordt gehouden. Dit wordt gedaan door een expertgroep die bestaat uit: politie, justitie, het Nederlands Forensisch Instituut en een aantal scheikundigen. De maximale straf die opgelegd kan worden voor zowel het bezit al vervoeren van de stoffen is zes jaar.  

Reageer reacties (0)
LEES MEER...