'War on drank' in Groot-Brittannië

De Britse overheid wil harde maatregelen om het overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Reden? De kosten rijzen de pan uit.

Ieder weekend nemen notoire dronkaards een derde van het aantal gevallen op de eerste hulp voor hun rekening, en alcoholgerelateerde ziektes beginnen een epidemie te vormen. Vooral in arme wijken neemt het aantal alcoholisten toe, er heerst werkloosheid binnen die groep en 1 op de 4 Engelsen zou zich daar bij verslavingszorg moeten melden, volgens de overheid.

Nog niet zo lang geleden werden de richtlijnen voor het aantal eenheden per week al teruggeschroefd naar maximaal 14 glazen voor mannen én vrouwen. Dat is zeven eenheden minder dan mannen, maar ook in Groot-Brittannië wordt net als in Nederland gezegd dat je beter helemaal geen alcohol kunt drinken.
Het blijft, als het aan de overheid ligt, niet bij het terugschroeven van deze richtlijnen. Er komen campagnes met confronterende filmpjes; een man met keelkanker, die dat had gekregen door elke avond twee biertjes te drinken. Daarmee wil de campagne laten zien dat ook minder grote hoeveelheden alcohol heel schadelijk kan zijn. Ook een verhoogde btw kan in de toekomst een stap zijn in het verminderen van alcoholgebruik.

Een andere maatregel is nog niet van kracht, maar als het aan de regering ligt komt die er wel: een blaastest bij de eerste hulp. Heeft iemand een te hoog promillage alcohol in zijn of haar bloed, dan moeten ze de behandelingskosten zelf betalen. Dit zou de NHS, de gratis gezondheidszorg, uit de financiële problemen helpen. Momenteel kost het behandelen van alcoholgerelateerde problemen de staat zo’n 3,5 miljard pond.

 

(Bron: Brabants Dagblad, 26-01-2016)

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...