Website tegen roken

Hardcore rokers met een website motiveren om te stoppen met roken. Volgens onderzoek van Jeroen Bommelé van het Trimbos-Instituut is het mogelijk.

Een verstokte roker is iemand die al meer dan vijftien jaar rookt en niet van plan is om te stoppen. Bommelé ontdekte dat die rokers niet goed weten waarom ze blijven roken en een groot deel zelfs liever een niet-roker is. ‘Het is daarom belangrijk dat deze groep rokers goed ondersteund wordt bij stoppen met roken. Roken is namelijk een verslaving’, zegt de onderzoeker.

Om rokers te helpen, ontwikkelden de onderzoeker en zijn collega’s een website waar rokers hun eigen redenen om te stoppen op een rijtje zetten. Daarnaast krijgen ze tips om rookvrij te blijven in moeilijke situaties. De site moet hardcore rokers het gevoel geven dat ze vrij over roken mogen nadenken. Veel van hen vinden namelijk dat ze zichzelf moeten verdedigen als het over roken gaat.

Het uitbreiden van de website kan artsen helpen bij een consult met een roker. Artsen vinden het nu vaak lastig om met rokers over stoppen te praten. Met de site kunnen rokers eerst nadenken over stoppen, waarna de arts hem of haar kan helpen met concrete stopplannen.

Datum: 02-10-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...