Werken in de verslavingszorg

Je bent jong, verslaafd, in herstel en wilt na de zomer studeren. Maar wat? Of je wilt je professionele leven na je herstel helemaal omgooien. Wat is er nu mooier dan je ervaring die je hebt opgedaan te gebruiken tijdens je studie en je latere werkveld? Wat zijn de mogelijkheden? Lef zet de beroepen en opleidingen een rijtje.

Wat?
Verslavingscounselor/coach.
Wat kun je ermee?
Werken in een verslavingsinstelling (zowel GGZ als particulier), preventiemedewerker, nazorg.
Hoe word je dat?
Nederlandse Academie voor Psychotherapie, studie Addiction Counseling & Therapy, 3 jaar.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat?
Ervaringsdeskundige
Wat kun je ermee?
Als ervaringsdeskundige werk je doorgaans in een instelling voor verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg (GGZ) binnen een multidisciplinair team. Maar ook in het gevangeniswezen, algemene gezondheidszorg, de GGD en de maatschappelijke opvang. Onder andere als: cliëntondersteuner, voorlichtingsmedewerker, consulent, counselor, medewerker herstel, herstelcoach.
Hoe word je dat?
Bij diverse instellingen kun je de opleiding tot Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen (PBSD) volgen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat?
Verpleegkundige (sociaal psychiatrisch verpleegkundige)
Wat kun je ermee?
Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige werk je doorgaans in een instelling voor verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg (GGZ) binnen een multidisciplinair team. Maar ook in het gevangeniswezen, algemene gezondheidszorg, de GGD en de maatschappelijke opvang.
Hoe word je dat?
MBO Verpleegkunde niveau 4 (4 jaar), je begint meestal als verpleegkundige in een zorginstelling, hierna specialiseer je jezelf tot Sociaal-Psychiatrisch Verpleegkundige.
HBO Verpleegkunde niveau 5 (4 jaar), aan diverse hogescholen , als HBO verpleegkundige werk je vaak in een coördinerende/leidinggevende functie. Aansluitend kun je 1,5 jaar de opleiding HBO SPV volgen en mag je jezelf sociaal psychiatrisch verpleegkundige noemen.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat?
Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH)
Wat kun je ermee?

Als sociaal pedagogisch hulpverlener kun je werken in verschillende zorginstellingen. Bijvoorbeeld in een instelling, een dagactiviteitencentrum, een werkproject of begeleid wonen project.
Hoe word je dat?
Hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), 4 jaar.
Je kunt de hbo-opleiding SPH bij 22 hogescholen volgen. Er is zowel een 
voltijddeeltijd als een duale variant.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat?
Psycholoog (klinisch)
Wat kun je ermee?

Als klinisch psycholoog werk je doorgaans in een instelling voor verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg (GGZ) binnen een multidisciplinair team. Maar ook in het gevangeniswezen, algemene gezondheidszorg, de GGD en de maatschappelijke opvang. Je kunt je ook vestigen als zelfstandige psycholoog.
Hoe word je dat?
Eerst volg je de studie Psychologie en daarna de postmaster opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog. Vervolgens kun je de specialistische opleiding tot Klinisch Psycholoog volgen.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat?
Verslavingsarts
Wat kun je ermee?
Als verslavingsarts werk je doorgaans in een instelling voor verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg (GGZ) binnen een multidisciplinair team. Maar ook in het gevangeniswezen, algemene gezondheidszorg, de GGD en de maatschappelijke opvang.
Hoe word je dat?
In 2007 is de opleiding Master in Addiction Medicine (MIAM) van start gegaan bij Universiteit Radboud in Nijmegen. Deze tweejarige postdoctorale masteropleiding sluit aan op de opleiding basisarts. De opleiding is tweeledig opgezet. Gedurende twee jaar werk je ten minste 24 uur per week. Daarnaast besteed je 8 uur per week aan het volgen van het theoretische programma.

Weetje: Begin 2012 kreeg de verslavingsgeneeskunde een erkende status van het College Geneeskundige Specialismen.

 

 

 

 

 

 

 

Reageer reacties (2)

Ceciel(08. juli 2015)

Hartstikke goed, deze informatie. Ik ben niet jong maar wilde wel mijn leven omgooien, dus eerst de coach/counselling opleiding gedaan om na mijn 35 jarige actieve verslaving aan de slag te kunnen. WMEE (Werken met eigen ervaring) gedaan.  Toen hoorde ik dat een HBO toch echt vereist is. Nu aan het afstuderen voor mijn SPH, maar de banen liggen dan nog niet voor het opscheppen. Ik werk wel in de verslavingszorg, maar de baan van mijn dromen heb ik helaas nog niet gevonden.

Anne-Marie (09. juli 2015)

Mooie informatie en goede lijst. Een aanvulling nog voor de opleiding tot ervaringsdeskundige.

Saxion Hogeaschool Deventer heeft sinds een aantal jaren de LEON in hun aanbod. ( Leergang ervaringsdeskundigheid Oost Nederland ) en ook Markieza en opleidingen zoals Howie de Harp leiden op tot ervaringsdeskundigheid.  

LEES MEER...