Britse onderzoekers hebben studie verricht naar het verband tussen THC (de werkzame stof in cannabis) en paranoïde gedachten. Het idee dat blowen leidt tot paranoïde gedachten is uiteraard niet nieuw. Hu hebben de onderzoekers echter ook objectief, wetenschappelijk aan kunnen tonen dat het de THC is die hier (mede) verantwoordelijk voor is.

Bij het onderzoek kregen deelnemers synthetische  THC toegediend (via een injectie). Een controlegroep kreeg een placebo. Uiteraard wisten de deelnemers zelf niet tot welke groep ze behoorden. Alle deelnemers hadden wel met elkaar gemeen dat ze: niet onbekend waren met cannabis en ook al eerder hadden geprobeerd. Mensen met een verslavingsachtergrond of psychische problemen werden uitgesloten van deelname.

Na het toedienen van de THC (of het placebo), werden de proefpersonen onderworpen aan tests en situaties die paranoïde gedachten op zouden kunnen wekken. Hierna bleek dat 50 % van de mensen die daadwerkelijk THC ingespoten hadden gekregen, aangaf last te hebben van paranoïde gedachten. Tegenover slechts 30% van de mensen die het placebo binnen hadden gekregen.

Hiermee is volgens de onderzoekers bewezen dat de stof THC het krijgen van paranoïde gedachten daadwerkelijk opwekt en niet, zoals ook wel werd gedacht, enkel versterkt.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...