Kamerlid Thierry Aartsen van de VVD heeft afgelopen week een wetsvoorstel van vijf jaar oud van de plank gehaald. Het gaat om versoepeling van de regelgeving rondom de verkoop en het schenken van alcohol.

Aartsen en de VVD willen dat het straks mogelijk wordt voor alle winkeliers en dienstverleners om een vergunning te krijgen om alcohol te verkopen en schenken, en dat daar ook reclame voor mag gemaakt worden. Volgens directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) Wim van Dalen zijn dit soort versoepelingen funest voor het Nationaal Preventieakkoord. ‘Het RIVM heeft al gesteld dat het Nationaal Preventieakkoord niet behaald zal worden met de huidige maatregelen. Als deze erbij komt, wordt het nog lastiger. Vijf jaar geleden was iedereen het er mee eens dat dit wetsvoorstel geen goed plan was. Maar een aantal partijen hebben zich daar toch tegen verzet’, zegt Van Dalen.

Vervaging

De grens van waar wel en niet alcohol verkocht mag worden kan door het wetsvoorstel flink worden vervaagd. ‘Straks kunnen we in de bouwmarkt een krat bier halen. De bedoeling is dat het vast wordt gelegd waar je wel en geen alcohol mag kopen’, aldus Van Dalen.

Weinig vertrouwen

Waarom het wetsvoorstel nu weer boven water komt, weet Van Dalen niet zeker. ‘Ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar ik denk dat het komt omdat er een einde dreigt te komen aan het kabinet met de VVD daarin.’ Daarnaast is er vanuit de alcoholpreventiebranche weinig vertrouwen in het aannemen van de wet. Van Dalen: ‘Ik kan het mij niet voorstellen. Het is zo in strijd met het Nationaal Preventieakkoord en heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid.’ Woensdag krijgen de partijen die tegen de wet zijn (bijvoorbeeld SP, PvdD en CDA) de kans om vragen te stellen aan Aartsen en de VVD.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...