Zó leef je een vrij leven

Vergeleken met vroeger, geeft het leven in herstel eigenlijk al een immens gevoel van vrijheid. Want: je drug of choice bepaalt je leven niet meer, maar gewoon jij zelf. Met deze vier tips, vergroot je dat gevoel van vrijheid nóg meer.

1) Wat anderen mensen vinden, doet er niet toe!
Als je je constant druk maakt om wat anderen van je vinden, leef je een vermoeiend leven. Vinden anderen dat je saai bent, eenmaal in herstel? Snappen ze het belang van meetings niet? Er is altijd wel iemand die het niet met je eens is, of die iets heeft aan te merken op je gedrag. Advies: heb respectvol schijt aan al die meningen. 
 
2) Onderzoek hoe je met het leven omgaat
We hebben vaak het idee dat het leven ons overkomt. Dat er vervelende dingen gebeuren, waardoor we ons minder vrij voelen. Maar de vervelendheid der dingen, is altijd jouw interpretatie. Ben je plotseling ontslagen? Je kunt het zien als aanleiding voor een terugval, maar ook als kans om vooruit te komen in het leven. Het besef dat je zelf kunt bepalen hoe je met het leven omgaat, is echte vrijheid!
 
 3) Je bent goed zoals je bent
Er zijn ongetwijfeld dingen die je aan jezelf wil veranderen, en er zijn vast allerlei dingen die andere mensen aan jou willen veranderen. En weet je? Dat zal altijd zo blijven. In de tussentijd ben je op elk moment precies goed zoals je bent.

4) Overwin je angsten
Heb je angst om vreemden aan te spreken? Angst om alleen op reis te gaan? Angst om eerlijk over je verslaving te praten? Vaak laten de meest enge dingen, je het meeste groeien. Dus herken je angsten, benoem ze concreet, en ga er dan dwars doorheen. De meeste angsten blijken irrationeel, en dat heerlijke besef is absolute vrijheid!

Datum: 30/05/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...