Zes dranklobbyisten aan preventietafel alcohol

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft, naast dertien partijen op het gebied van zorg en alcoholpreventie, maar liefst zes (!) vertegenwoordigers uit de drankenindustrie uitgenodigd om te praten over het Nationaal Preventieakkoord.

Blokhuis wil problematisch alcoholgebruik terugdringen, een van de drie thema’s in het Nationaal Preventieakkoord. Reinout Wiers, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam, verbaast zich over de deelname van de dranklobbyisten. In een artikel in het augustusnummer van Zorgvisie magazine zegt hij: ‘Wil je serieuze maatregelen nemen, dan moet je niet alles laten verdunnen door de drankindustrie. Dan praten ze eindeloos en komt er iets uit als een prijsverhoging van vijf cent.’ Uit onderzoek bleek al eerder dat prijsverhoging en verkoopbeperkingen het effectiefst werken om mensen minder te laten drinken.

Partijen
De voorzitter van de ‘thematafel problematisch alcoholgebruik’ is Leon Meijer, zorgwethouder in Ede. Als expert is Ninette van Hasselt van het Trimbos-instituut betrokken. De gespreksdeelnemers zijn Koninklijke Horeca Nederland, Slijtersunie, Vereniging Drankenhandel Nederland, Landelijke Kamer van Verenigingen, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, STIVA, VNO-NCW, Nederlandse Brouwers, Ouders en Onderwijs, Nederlandse Vereniging voor Drank- en horecawet Inspecteurs, STAP, Stichting Jeugd en Alcohol, Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen, KBO-PCOB, Verslavingskunde Nederland, Stichting Positieve Leefstijl, Zorgverzekeraars Nederland, Sportbonden/NOC*NSF en GGD GHOR Nederland.

Datum: 01/08/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...