Tijdens het Alcoholcongres in Amersfoort, dat vorige week plaatsvond, hebben ruim vierhonderd zorgprofessionals hun zorgen geuit over de bijdrage van alcohol aan hun werklast. Ze willen betere maatregelen om alcoholproblematiek terug te dringen.

Maag-Darm-Lever (MDL)-arts bij het Amsterdam UMC Bart Takkenberg ziet dat een groot deel van zijn patiënten te veel drinkt en dat er vanuit de overheid weinig actie wordt ondernomen. ‘Het is dweilen met de kraan open. Zo veel mensen denken dat hun alcoholgebruik geen probleem is. Tot ze bij mij belanden met bijvoorbeeld leverfalen of kanker’, aldus Takkenberg. Volgens Staatssecretaris (VWS) Maarten van Ooijen, die ook op het congres aanwezig was, moet het bewustzijn van mensen veranderen. Maar 37 procent van de Nederlanders weet over de schadelijke relatie van alcohol en kanker. ‘Daar moeten we het veel vaker over hebben, want dit speelt ook een rol bij het in standhouden van de norm dat drinken vooral gezellig is’, zei Van Ooijen.

Gezond door meer maatregelen

De zorgverleners zouden naast bewustwording ook meer gezondheidsinformatie en waarschuwingen op etiketten van alcoholhoudende dranken willen zien. Om ervoor te zorgen dat alcoholreclame beperkt wordt en alcohol los wordt gekoppeld van sport. De aanwezigen vinden dat sport een gezonde manier van ontspannen moet zijn, ze riepen daarom de NOC*NSF, organisatie voor een gezond Nederland, op om te zorgen voor een gezonde sportomgeving.

De zorg en de overheid

Staatssecretaris van Ooijen hoopt dat mensen uit de zorg zich vaker zullen laten horen: ‘Huisartsen, medisch specialisten, verslavingsexperts, ggd-professionals hebben de feiten, de kennis, de ervaring en de praktijkvoorbeelden die enorm kunnen helpen. Uiteraard ligt hier voor de overheid ook een belangrijke rol, maar we hebben elkaar nodig om een stap verder te komen.’

Reageer reacties (0)
LEES MEER...