Vraag Els
Mijn naam is Els, ik ben 32 jaar en herstellend van een GHB verslaving. Sinds een half jaar ben ik verhuisd. Weg uit mijn oude omgeving. Om nieuwe mensen te leren kennen, ben ik bij een toneelvereniging gegaan. Iets dat ik jaren geleden eigenlijk al wilde doen. Op zich is het hartstikke leuk, en ik ontmoet er ook nieuwe mensen. Maar het levert ook wel lastige situaties op. Regelmatig, zeg maar bijna elke week, wordt er na afloop van de repetitie nog even ‘een drankje gedaan’ met z’n alle. Nu ga ik vaak wat eerder weg of zeg ik aan dat ik niet mee kan doen omdat ik een antibiotica kuur heb. Ik ben namelijk bang dat ze me anders zullen bekijken als ik vertel dat ik geen alcohol drink vanwege een drugverslaving. Ik woon nu in een dorp, en heb geen idee hoe ze zullen reageren. We hebben het in de kliniek wel altijd gehad over openheid en eerlijkheid. Maar ik heb ook ervaren dat mensen, zeker mensen die het niet snappen, je toch anders gaan bekijken. Alsof je als drugverslaafde ook meteen een halve crimineel bent.
Moet ik nu altijd maar smoesjes blijven verzinnen?
Groetjes, Els
Antwoord counselor Willem Janssen
Veel dank voor je ingestuurde mail. De vraag die je stelt aangaande het al dan niet inlichten van de omgeving is een vraag die veel herstellende verslaafden bezig houdt. Allereerst hoef je je natuurlijk niet te verantwoorden voor het feit dat je geen alcohol drinkt. Als men je er rechtstreeks naar vraagt, kun je er voor kiezen erover te liegen. Mij lijkt dat echter niet bevorderlijk voor je herstel.
Verslaving staat veelal in het teken van leugens en het afsluiten van de mensen in je omgeving. Herstel zou dus feitelijk moeten betekenen dat je eerlijkheid betracht waar mogelijk. Dat je je weer openstelt voor je omgeving. Verslaving is een groot probleem binnen onze samenleving. De kans is aanwezig dat er binnen de vereniging meerdere mensen zijn die op een of andere manier te kampen hebben met verslaving.
Je kunt ook een middenweg bedenken: iemand uit de vereniging waarmee je een klik hebt in vertrouwen nemen. Ik weet niet hoelang je al clean bent, maar de ervaring leert dat de meeste mensen positief reageren als je vertelt dat je herstellende bent van een verslaving. Vaak zit de veroordeling die we vrezen voor een groot deel in ons eigen hoofd. Zelfs mensen die een sterk (voor)oordeel hebben omtrent verslaafden, zullen dat niet vaak hebben over iemand die zijn probleem heeft aangepakt.
Ik denk dat als wij als herstellenden besluiten open te zijn over onze ziekte en ons herstel, dit altijd in positieve zin door druppelt naar onze omgeving.
Ik hoop dat je met dit antwoord vooruit kan. Heel veel succes in herstel.
Willem Janssen is senior counselor bij verslavingskliniek SolutionS, in Voorthuizen. Hij deed zijn opleiding aan de South African College of Applied Psychology in Kaapstad. Hij is zelf sinds acht jaar in herstel van een cocaïne- en alcoholverslaving.
LEES MEER...