Vraag Rob
Ik ben Rob en ben nu anderhalf jaar in herstel van een eetverslaving. Het moeilijke van de eetverslaving is dat ik er niet abstinent van kan blijven, dus ik moet ik altijd gecontroleerd gebruiken. Dat is lastig. De feestdagen zijn er een goed voorbeeld van. De dagen voor kerst ga ik geen supermarkt in, omdat het veel te triggerend is. Straks is mijn tweede kerst in herstel en ik worstel nog hoe ik hiermee om moet gaan. Het liefst zou ik me opsluiten in een klooster, maar dat is natuurlijk geen gezellige optie. Als ik op een uitnodiging van vrienden of familie inga, dan is daar vaak eten in overvloed. Mijn omgeving weet dat ik in herstel van een eetverslaving ben, maar ik wil anderen met mijn eetprobleem niet beperken in hun kerstdiner. Daarnaast heb ik een eetplan, waar ik me ook tijdens de feestdagen aan wil houden.
Heb je tips voor mij, om kerst (of andere feestdagen) wel onder de mensen te vieren, maar zonder dat ik mijn eetplan in groot gevaar breng?
Rob (49)
Antwoord counselor Mirjam Sturkenboom
Allereerst is het goed om je te realiseren dat het voor veel mensen stressvolle dagen zijn. Feestdagen worden vaak gezien als verplichte gezellige dagen. Het ‘moet’ ook gezellig zijn aan tafel, dus geen ‘gezeur’. Deze druk kan al maken dat je je minder vrij voelt om te delen over alle discussies in je hoofd, onzekerheden, flashbacks en angsten die je ervaart bij het zien, ruiken en proeven van al dat eten. Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips.
- De associaties die je maakt rond kerst, zijn van dagen dat je niet in herstel was. Sta jezelf toe om te rouwen en deel hierover met mensen. Maar wees ook trots op het feit dat je nu in herstel andere keuzes kan maken. Let op je grenzen en vraag steun.
- Als je bang bent de controle kwijt te raken, bespreek dan van tevoren de hoeveelheden af, ook om te voorkomen dat je te weinig gaat eten waardoor je uiteindelijk alsnog een eetbui in de hand werkt.
- Maak niet alles negatief. Er zijn ook leuke dingen aan de feestdagen. Probeer je aandacht daarop te richten, anders maak je het jezelf alleen maar lastiger.
- Relativeer. Het zijn maar twee dagen, beschouw deze als twee normale dagen met net wat meer luxe eten. Iedereen eet wat meer tijdens feestdagen. Hier hoef je je niet vreselijk schuldig over te voelen of te denken dat je gefaald hebt.
- Als je merkt dat je veel last hebt van craving of angst om te eten, kies voor een gezelschap waarin je je veilig voelt om te delen over wat voor oorlog het in jouw hoofd is.
De dagen erna mag je gewoon weer doen wat je altijd doet, zonder compenseren, zonder gekkigheid. Hoe eng dit mogelijk ook kan zijn, gewoon doen. Ook al voel je je wat schuldig. Van schuld win je nooit.
Mirjam Sturkenboom is counselor/ GGZ-verpleegkundige bij SolutionS Center afdeling eetstoornissen. Daarnaast is zij ervaringsdeskundige. Ze werkt sinds 2008 bij SolutionS verslavingszorg.
LEES MEER...