Sonja

Vraag Sonja
Ik ben Sonja, 36 jaar en ben alcoholverslaafd. Inmiddels ben ik vier maanden terug uit een kliniek en loop ik al enkele weken met een vraag. Ik ben namelijk redelijk goed in herstel en doe alles wat me ooit aanbevolen is. Het stappenwerk, deelnemen aan meetings en regelmatig mediteren. Toch blijf ik enorme zucht hebben. Laatst ging ik bijvoorbeeld uiteten met een vriendin. Ze vroeg of ik het goed vond als ze een wijntje dronk. Natuurlijk zei ik dat ik het prima vond, maar toch had ik het er moeilijk mee. Zulke situaties heb ik vaker. Niet alleen in gezelschap van anderen en als er alcohol gedronken wordt, maar ook als ik thuis op de bank zit of aan het werk ben. Ik ben namelijk net weer begonnen met mijn werk als politieagent. Ik ben echt niet van plan te gaan drinken, maar vind het wel rot dat ik nog zoveel last heb van zucht.
Laatst las ik in het boek Het einde van mijn verslaving van Olivier Ameisen iets over Baclofen. Ik zocht informatie op via internet en sindsdien laat het me niet meer los. Ik vraag me af waarom ik er niets over heb gehoord toen ik in de kliniek zat. Zou het iets voor mij zijn? En hoe kom ik eraan?
Sonja, Heerlen

Antwoord verslavingsarts Joke van den Brink
Zucht wordt voor een deel bepaald door lichamelijke reacties, maar ook door psychische reacties. Het duurt even voordat je werkelijk los bent van je oude gedrag. Daarvoor is psychologische begeleiding nadat je gestopt bent erg belangrijk. Als je niet toegeeft aan de trek dooft het verlangen uiteindelijk uit. En ja,  er zijn medicijnen die de zucht wat kunnen dempen en ondersteunend werken. Officieel zijn hiervoor drie middelen geregistreerd: Campral, Naltrexon en sinds kort Nalmefene. Geen van deze middelen zijn wonderpillen, maar kunnen wel helpen.
Baclofen is officieel een spierverslapper, maar er zijn onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid als zuchtdemper bij verschillende verslavingen.  Uit sommige onderzoeken blijkt dat Baclofen in een aantal gevallen kan helpen om minder trek te ervaren, en wordt daarom wel voorgeschreven door artsen.
Mijn ervaring is, dat de ene persoon baat heeft bij het ene, anderen bij het andere middel. Welk middel voor jou het meest geschikt is, kun je het beste bespreken met een verslavingsarts bij jou in de buurt. Je schrijft dat je in een kliniek bent geweest. Ik neem aan dat aan die instelling ook een verslavingsarts is verbonden bij wie je een poliklinisch contact kunt afspreken.Je vraag waarom je in jouw behandeling niet geïnformeerd bent over een medicamenteuze ondersteuning kan ik niet beantwoorden, die vraag kun je daar het beste stellen.
Ik wens je veel succes met het gestopt blijven!

Joke van den Brink is sinds 1996 verslavingsarts. Begonnen als methadon arts, poliklinische behandelingen van verslavingsproblematiek en dubbel diagnose. Joke is de laatste vier jaar verbonden aan jeugdkliniek Het Bauhuus, onderdeel van Verslavingszorg Noord Nederland. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk als psychotherapeut.

LEES MEER...