Nieuwe maatregelen pijnstillers

Minister Bruins van Medische Zorg presenteert vandaag nieuwe maatregelen die de problemen rondom de zware pijnstillers tegen moeten gaan.

Op www.opiaten.nl kunnen zorgverleners en patiënten informatie vinden over verantwoord gebruik van opiaten. Verder wil de minister dat er meer onderzoek wordt gedaan naar risicogroepen en alternatieve vormen van pijnbestrijding.

Apothekersvereniging KNMP ontvangt geregeld meldingen van vervalste recepten voor oxycodon. Daarom is er nu een speciale handleiding opgesteld  voor de apothekers om deze recepten te kunnen herkennen. Ook zouden er signalen zijn van een zwarte markt voor zware pijnstillers in Nederland. Hier wil de minister onderzoek naar doen.

Aanleiding voor deze maatregelen is een forse stijging van het aantal voorschrijvingen: in tien jaar tijd van 94.000 naar 484.000 recepten. Opioïden zoals oxycodon kunnen gevaarlijk zijn als je er niet zorgvuldig mee om gaat. De pijnstillers zijn erg verslavend. Ook kan een te hoge dosering dodelijk zijn.

11-10-19

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...