‘Tabak in supermarkten moet duurder worden’

Huisarts en Volkskrant-columnist Joost Zaat roept op tot meer anti-rookmaatregelen. ‘Er gebeurt veel te weinig. Tabak moet veel duurder worden’, vertelt Zaat in een interview met Distrifood.

Joost Zaat (66) is huisarts in Purmerend. Daarnaast heeft hij verschillende functies gehad bij Huisarts & Wetenschap en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Sinds twee jaar schrijft hij columns voor de Volkskrant, waarin hij zijn ervaringen in zijn eigen praktijk voor het voetlicht brengt.

‘Roken is echt ongelofelijk ongezond. Tabak is de moeder aller verslavingen. En tabak wordt gewoon in de supermarkt verkocht. Je kunt in de supermarkt ook geen coke krijgen, terwijl daar veel minder mensen aan dood gaan. De enige supermarkt die ermee is gestopt is Lidl. Die anderen doen het nog en wachten allemaal op elkaar’, aldus Zaat. Hij vertelt dat de schade bij roken veel groter is dan bij alcohol. ‘Roken kost de maatschappij €33 miljard per jaar. Er gaan op dit moment nog steeds meer mensen dood aan roken dan aan obesitas.’

Prijsverhoging
Zaat vindt dat tabak in de supermarkten duurder moet worden. ‘Een veel hogere prijs, bijvoorbeeld €20 voor een pakje, is een belangrijke eerste stap. De tweede belangrijke stap is het verminderen van de beschikbaarheid. Als er tegenover een school een supermarkt staat, lopen scholieren daar naar binnen voor roze koeken, een blikje energiedrank en een pakje sigaretten. Het is veel te makkelijk. Als je ervoor naar een speciaalzaak moet, zoals bij sterke drank, dan werkt dat al flink vertragend.’

Vanaf juli 2020 mogen winkels tabaksproducten niet meer zichtbaar in de winkel liggen. ‘Dat helpt, een beetje’, concludeert Zaat.

Bron foto

Datum: 04-12-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...