Steeds meer lachgasgebruikers belanden met blijvende dwarslaesies in een revalidatiecentrum. Dit blijkt uit cijfers die Nieuwsuur opvroeg bij revalidatieklinieken.

Het probleem speelt vooral in de hoofdstad. Kliniek Reade in Amsterdam kreeg de afgelopen anderhalf jaar dertien aanmeldingen van mensen met een dwarslaesie ten gevolge van het gebruik van lachgas. Het anderhalf jaar daarvoor waren dat er zeven. Landelijk gezien gaat het om achttien gevallen van dwarslaesies. Het anderhalf jaar daarvoor waren dat er dertien.

Lachgasgebruik omhoog
Na een uitspraak van het Europees Hof in 2014 en in 2016 door de Nederlandse Hoge Raad, waarin zij bepaalden dat lachgas geen geneesmiddel is omdat het geen therapeutische werking heeft, is het lachgasgebruik omhoog geschoten. Sindsdien worden de ballonnen ook in horeca, in winkels en tijdens evenementen verkocht.

Dwarslaesies
Revalidatiearts Wendy Achterberg van de Reade kliniek vertelt aan de NOS: ‘Lachgas is tegenwoordig makkelijk te verkrijgen en sindsdien zien we een toename van mensen met klachten ten gevolge daarvan. Dat wil zeggen dat er echt schade is aan het ruggenmerg waardoor ze klachten hebben aan armen en benen die ze niet meer kunnen bewegen.’

Datum: 09-12-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...