Stoppen-met-roken interventies jongeren niet genoeg onderzocht

Het percentage jongeren in Nederland dat rookt is de afgelopen jaren gedaald. Desondanks is roken nog steeds een veel voorkomend risicogedrag. Manieren om jongeren van het roken af te helpen zijn beperkt en niet altijd onderzocht op effectiviteit.

De huidige stand van wetenschappelijke kennis over stoppen-met-roken interventies voor jongeren tot 20 jaar wordt samengevat in de nieuwe factsheet. Lang niet alle interventies zijn op effectiviteit onderzocht, bleek tijdens het schrijven van de factsheet. Voor interventies die wél bewezen effectief zijn, hebben jongeren vaak weinig belangstelling. Daarom heeft het Trimbos-instituut een factsheet gemaakt voor zorg professionals.

Interventies
Gedragsinterventies in groepsverband zijn het meest effectief. Dit zijn bijvoorbeeld groepsinterventies die worden uitgevoerd op scholen. Interventies via internet of een app op de telefoon lijken veelbelovend voor jongeren, maar het effect daarvan is nog niet uitgebreid onderzocht. Hetzelfde geldt voor farmacologische interventies met medicijnen of nicotinevervangende middelen. Beiden interventies laten tot nu toe weinig effect zien bij jongeren.

Rokende jongeren laten deelnemen aan effectieve interventies is een uitdaging. Vaak zijn jongeren beperkt geïnteresseerd in deelname. Mede omdat ze zichzelf doorgaans niet als verslaafde roker zien. 

Datum: 23-12-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...