De leeftijdsgrens in de gehele VS voor het kopen van e-sigaretten en tabak is opgehoogd naar 21 jaar. Dat werd bekend gemaakt door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA.

President Trump ondertekende eerder al de wetgeving waarmee de leeftijdsgrens voor het kopen van de producten officieel werd aangepast. Er werd verwacht dat de FDA zou wachten met het in werking treden van de wet, omdat er geen datum werd genoemd bij het ondertekenen. Uiteindelijk werd er maar een week mee gewacht.

Nederland
Negentien staten in de VS hadden afgelopen jaar op eigen initiatief de leeftijdsgrens al opgehoogd naar 21 jaar, waaronder staten als Californië en New York. In Nederland is de leeftijdsgrens 18 jaar voor het kopen van tabak.

E-sigaretten
De reden dat ook e-sigaretten zijn meegenomen in de nieuwe wet, heeft te maken met de onduidelijke gezondheidsrisico’s van de elektronische rookwaren. De e-sigaret werd vijftien jaar geleden op de Westerse markt geïntroduceerd als hulpmiddel voor het stoppen met roken. Het RIVM schreef in 2016 al dat er schadelijke stoffen in de e-sigaretten zitten. Esther Croes, arts-epidemioloog aan het Trimbos-instituut vertelt aan Nu.nl: ‘We begrijpen steeds beter welke chemische reacties er plaatsvinden als je e-sigaretvloeistof verdampt. En we zien dat bij het dampen stoffen ontstaan waarvan we weten dat ze schadelijk zijn.’ Ook vertelt ze dat er steeds meer aanwijzingen worden gevonden dat het gebruik van e-sigaretten de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Datum: 31-12-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...