Longen ex-rokers herstellen beter dan gedacht

Stoppen met roken heeft wel degelijk zin. De longen van ex-rokers kunnen beter herstellen dan voorheen werd gedacht.

In het nieuwe onderzoek van ULC Institute of Epidemiology and Health Care, werden cellen van zestien rokers, ex-rokers en niet rokers onderzocht. Bij rokers blijkt 90 procent van de cellen in de  longen  beschadigd. Bij ex-rokers neemt dit af naar 20 tot 40 procent.

Stoppen heeft zin
‘Dit onderzoek toont aan dat het nooit te laat is om te stoppen. Sommige mensen in ons onderzoek rookten tientallen jaren een pakje per dag, maar hadden enkele jaren na het stoppen talloze cellen die geen schade meer vertoonden’, zegt Peter Campbell tegen de BBC.

Goede resultaten
‘Het bijzondere van deze studie is dat de onderzoekers per cel laten zien wat het effect is van roken en stoppen met roken en dat zij hun conclusies niet baseren op modellen op voorspellingen’, zegt hoogleraar genoomstabiliteit van de Universiteit Leiden Marcel Tijsterman. Hij is niet betrokken bij het onderzoek. ‘Voorheen dacht men dat cellen die beschadigd zijn door roken allemaal hetzelfde risico hebben om uit te groeien tot een tumor. Dit onderzoek toont aan dat bij ex-rokers weer meer gezonde cellen aanwezig zijn’, aldus Tijsterman.

Datum: 31-01-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...