Bij één op de vijf cannabisgebruikers is er sprake van riskant gebruik. Dit blijkt uit de nieuwe kerncijfers van de Nationale Drug Monitor van het Trimbos-instituut.

Het percentage volwassenen dat cannabis heeft gebruikt in 2020 is gelijk gebleven aan het percentage in 2019. Dit gaat om zo’n 7 tot 8 procent. Omgerekend zijn dit ongeveer een miljoen cannabisgebruikers. Margriet van Laar, onderzoeker bij het Trimbos-instituut: ‘Je spreekt van een riskant cannabisgebruiker als iemand onder andere in de ochtend al begint met het gebruiken van cannabis, als iemand geheugenproblemen heeft en/of als iemand wel eens geprobeerd heeft om te stoppen zonder dat het lukte.’

Coronamaatregelen
Uit de kerncijfers van de Nationale Drug Monitor werd niet duidelijk of de coronacrisis een rol heeft gespeeld bij het aantal cannabisgebruikers in 2020. Daarom heeft het Trimbos-instituut 1563 cannabisgebruikers geïnterviewd voor de enquête Cannabis & Corona. Hieruit kwam voort dat twee op de vijf cannabisgebruikers vaker cannabis is gaan gebruiken na de invoering van de coronamaatregelen. Verveling is de belangrijkste reden die hiervoor wordt gegeven. Daarnaast spelen stress en andere psychische klachten ook een rol. Bijna de helft van de deelnemers heeft zijn of haar gebruikspatroon niet veranderd en één op de tien is minder gaan gebruiken of (tijdelijk) gestopt.  

Reageer reacties (0)
LEES MEER...