Alle verpakkingen van sigaretten en shag zien er vanaf 1 oktober hetzelfde uit. Roken moet minder aantrekkelijk worden. Daarom moeten kleinere verkooppunten, in navolging van supermarkten, vanaf 1 januari hun rookwaar in een kast leggen. Deze maatregelen zijn onderdeel van het preventieakkoord dat streeft naar een rookvrije generatie.

Een donkerbruin-groene kleur moeten de verpakkingen gaan krijgen. Volgens onderzoek is dit de meest onaantrekkelijke kleur. Door het zogeheten ‘plain-packaging’ zal het pakje sigaretten voortaan alleen te onderscheiden zijn door de merknaam. De waarschuwende teksten en afschrikwekkende foto’s mogen wel blijven.

Een andere afspraak in het preventieakkoord is de uitbreiding van het uitstalverbod. Vanaf 1 januari zullen ook kleinere verkooppunten dan supermarkten hun sigaretten, shag, sigaren en e-sigaretten aan het zicht moeten onttrekken. Er is een uitzondering: kleine tabaksspeciaalzaken en zaken die naast tabak alleen dagbladen en loten verkopen. Zij hoeven hun sigaretten niet in de grijze kasten te verstoppen.

De neutrale verpakking deed eerder al haar intrede in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Hongarije, Noorwegen, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nederland zouden de verpakkingen eigenlijk vanaf 1 juli verplicht worden. Vanwege het coronavirus en omdat verschillende landen in de EU om extra informatie vroegen werd het uitgesteld.

8-9-2020

 

Reageer reacties (1)

JbZcdElOPBG(15. september 2020)

ErKmcGnpXBqA

LEES MEER...