Zeg alcoholisme en drugsverslaving en iedereen in Nederland weet (ongeveer) wat je bedoelt. Komt er binnenkort verandering in de benaming? En is dit een goede zaak?

In Engelstalige landen wordt in plaats van alcoholisme en verslaving steeds meer en vaker de termen Alcohol Use Disorder (AUD) of Substance Use Disorder (SUD) gebruikt. De redenen hiervoor zijn dat de termen alcoholisme en verslaving te smalle begrippen zouden zijn om de aandoeningen te diagnosticeren. Zij worden voornamelijk in de medische wereld gebruikt.

In de Nederlandse gezondheidszorg wordt voor alcoholisme door zorgverleners de term alcoholabusus (alcoholmisbruik) gebezigd. Dit is een zeer stigmatiserende benaming om twee redenen. Ten eerste impliceert dit dat de persoon met alcoholisme dit zelf heeft veroorzaakt (wat ook nog geregeld wordt gedacht). En ten tweede heeft het woord misbruik een hele nare connotatie met seksueel misbruik. Weg met die nare benaming dus. Wellicht is het tijd om de benamingen AUD en SUD in de medische wereld te introduceren?

16-9-2020

 

Reageer reacties (1)

DwpbhvKc(17. september 2020)

BVlauIcfvKSq

LEES MEER...