Zwaar drinken vergroot risico op hartziekten

Hartpatiënten die wekelijks meer dan 14 glazen alcohol drinken, lopen hierdoor een hoger risico op hartziekten. Dat blijkt uit onderzoek van Yonsei University College of Medicine in Seoul, Zuid Korea. Onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat zij het afgelopen anderhalf jaar de gegevens van 9.411 hartpatiënten bijhielden.

De onderzoekers onderscheidden vier groepen drinkers; onthouders (0 – 1 glas per week), lichte drinkers (minder dan 7 glazen per week), gematigde drinkers (7 tot 14 glazen per week) en zware drinkers (meer dan 14 glazen). Hierbij werd uitgegaan van het gemiddelde dat 1 glas 14 gram alcohol bevat.

Verhoogd risico

Voor de hartpatiënten die als zware drinker waren gekenmerkt, was de kans op hartziekten met 32% gestegen tegenover de hartpatiënten die als onthouder werden omschreven. Onder hartziekten vallen onder andere beroerte, bloedklonters in de buurt van vitale organen of boezemfibrilleren.

Tussen de hartpatiënten die zich van alcohol onthielden, en de hartpatiënten die als lichte of gematigde drinker waren aangeduid, was geen opmerkelijk verschil te zien in het aantal ziekenhuisopnames vanwege hartziekten.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...