De Amerikaanse psycholoog Ryan Blackstock zegt dat de kunst van ‘het clean blijven’ is dat herstel je nieuwe levensstijl wordt en het geen periode is.

Volgens Blackstock is herstel een levensstijl waarvan de basis is gebaseerd op clean zijn en persoonlijke groei, die aanhoudt in de goede en slechte tijden die het leven brengt. Een van de uitdagingen zijn de inspanningen die nodig zijn om clean te blijven. Blackstock: ‘Iemand zou tot het uiterste gaan om aan drugs te komen, maar een meeting van één uur kan als te veel ervaren worden.’

 

Geen verandering

Wanneer het niet lukt om clean te blijven, kan dat komen doordat er geen verandering in levensstijl is geweest, maar er enkel taken uitgevoerd zijn. Blackstock zegt dat deze uitgevoerd worden omdat er sprake is van druk van buitenaf of omdat er eventuele consequenties zijn. Als voorbeelden noemt hij geen afgifte van een nieuw rijbewijs, een dreiging met echtscheiding of gezondheidsproblemen. 

 

Nieuw leven

Het tot stand brengen van een nieuwe levensstijl kost tijd, oefening en hard werken. Je creëert geen nieuwe waarden, maar de oude komen terug. ‘Dit wordt ook wel een herstel van gezond verstand genoemd.’ Daarnaast is het belangrijk om tijd door te brengen met anderen die dezelfde levensstijl delen. Wanneer je beide succesvol in herstel bent, kun je ook weer andere mensen in herstel helpen die het nodig hebben.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...