Uit onderzoek is gebleken dat een laag dopaminegehalte een terugval naar roken bevordert. Wanneer iemand stopt met roken, verlaagt het dopaminegehalte waardoor mensen depressief of gestrest kunnen raken.

Mensen met een tabaksverslaving, kunnen ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer ze stoppen met roken. Sommigen kiezen er dan voor om nicotinepleisters -en kauwgom te gaan gebruiken. Deze hebben slechts een slagingspercentage van vier procent om voergoed te stoppen met roken. Toch wordt er veel geld aan verdiend, omdat mensen ze jarenlang blijven gebruiken omdat ze er niet mee kunnen stoppen. De pleisters en kauwgom verlengen namelijk de nicotine-ontwenningsfase, omdat ze nog steeds nicotine bevatten. 

Belangrijkste factor terugval
Dopamine zorgt voor een betere stemming en wordt beïnvloed door nicotine. Het komt daardoor ook regelmatig voor dat mensen die stoppen met roken gestrest of depressief raken omdat ze niet aan hun normale dopaminegehalte komen. Uit onderzoek van het Baylor College of Medicine in Texas blijkt dat een laag dopaminegehalte de belangrijkste factor is die de terugval naar roken bevorderd. 

Dopaminegehalte verhogen
Nicotine ontregelt het beloningssysteem in het menselijk lichaam en de hersenen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het verhogen van het dopaminegehalte effectief is om van een nicotineverslaving af te komen. Hierbij wordt aangeraden om dit op natuurlijke wijze te doen en niet met medicijnen met het risico op bijwerkingen en aanhoudende verslavingen. Natuurlijke manieren zijn bijvoorbeeld sporten, gezond eten en meditatie

Reageer reacties (0)
LEES MEER...