Op lantaarnpalen in steden als Nijmegen en Amsterdam worden steeds meer stickers met QR-codes gevonden. Na het scannen van deze codes kan men gemakkelijk designerdrugs bestellen. Deze nieuwe verkoopmethode brengt de nodige zorgen met zich mee.

Eerder werden de stickers al in Amsterdam gebruikt voor de verkoop van onder andere xtc, lsd, cocaïne, paddo’s en wiet. Nu zijn daar nieuwe QR-codes bij gekomen waarmee 3-CMC, 2F-Ketamine en 4F-Ritalin worden verkocht. Dit zijn stoffen die niet verboden zijn en waarvan de risico’s nog vrij onbekend zijn. Criminoloog Ton Nabben laat aan de NOS weten de stickers brutaal en provocerend te vinden. Hij is bang dat deze methode de drugs toegankelijker maakt en mensen die nog geen drugs kopen verleidt om dit wel te doen.

Onbekende risico’s
Ook Laura Smit-Rigter van het Trimbos-instituut en de politie Oost-Nederland vinden het zorgelijk dat de designerdrugs nu laagdrempeliger te verkrijgen zijn. Dat melden ze aan de NOS. Vooral de onbekende risico’s spelen hier een grote rol in. ‘Gebruik van designerdrugs is levensgevaarlijk en achter de productie van deze drugs gaat een criminele wereld schuil die onze samenleving ondermijnt’, aldus de politie.

Aanpakken
Volgens Nabben is het aanpakken van de verkoop lastig, omdat het achterhalen waar de stickers allemaal hangen bijna onmogelijk is. Toch is de gemeente Amsterdam al begonnen met het verwijderen van de stickers. Het is naast het gevaar van deze specifieke QR-codes namelijk sowieso verboden om zomaar ergens stickers te plakken. Er lopen ook onderzoeken naar de online verkoop van drugs. In Nijmegen is de gemeente nog in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie over wat zij kunnen doen.

 

Reageer reacties (1)

Ellen Hazebroek(04. november 2022)

Niet alleen designerdrugs, maar ook lachgas wordt groot gepromoot met stickers overal. Heel Nieuwegein hangt er vol mee. Zodra ik zo'n sticker zie, haal ik het weg. Maar een nieuwe is helaas zo geplakt.

LEES MEER...