7 tips voor leven in pril herstel

Je komt uit de kliniek. En dan? De oude wereld weer in als een 'nieuw' mens kan zijn eigen uitdagingen met zich meebrengen. Met deze tips hopen we je te helpen met je treden op het herstelpad. Dit kan ook nuttig zijn als je al langer in herstel bent, maar herstel een beetje uit het oog verliest.

1. Zorg voor een vervolgplan
Bijna niemand komt uit de kliniek zonder een vorm van vervolgbegeleiding. Nazorg, ambulante begeleiding of de meetings: het is belangrijk om voor jezelf op een rijtje te hebben waar je terecht kunt en hoe je je eventuele verdere behandeling op de rit krijgt.

2. Kijk naar je woonsituatie
Hoe woonde je toen je de kliniek in ging? Is dat een situatie waar je naar terug kunt - en wilt? Het kan een goed idee zijn om na je opname bijvoorbeeld naar een safehouse te gaan en van daaruit stap voor stap je leefomgeving opnieuw vorm te geven.

3. Kijk naar je netwerk
Op wie in je omgeving kun je bouwen, op welke schouders kun je leunen als je het zwaar hebt? Omring jezelf met mensen die je helpen en er voor je zijn, met wie je samen verder aan je herstel kunt bouwen. Dit kan betekenen dat je je gebruikersvrienden gedag moet zeggen.

4. Zorg voor een schema
Leven in de kliniek is vaak erg geordend en gestructureerd. Zorg dat je zelf die structuur vasthoudt om de stabiliteit in je leven te houden. Plannen wanneer je opstaat, wanneer je eet, wanneer je ontspant met een boek, dat kan allemaal in je schema.

5. Kom in beweging
Aansluitend bij het bovenstaande punt: zorg dat je sport of een andere vorm van beweging in je planning opneemt. Het is goed voor je lijf, goed voor je hoofd en het zorgt voor de aanmaak van endorfine. Al is het maar een wandeling van twintig minuten: dagelijks bewegen is gezond.

6. Help een ander
Bij de meeste 12 stappenprogramma's wordt het doen van service al aangeraden, maar ook voor iemand met een andere behandelvorm is het goed om een helpende hand toe te steken aan een ander. Het is weer een sociaal moment en het is fijn om iets goeds voor een ander te doen.

7. Blijf alert op terugvallen
Je bent in herstel en dat wil je graag blijven. Maar terugval hoort ook bij de ziekte verslaving. Blijf dus oplettend op tekenen dat je van het pad af begint te dwalen, en let in tijden van stress en op andere lastige momenten extra goed op je zelfzorg en op wat je in behandeling geleerd hebt. Zorg dat je weet wie je kunt bellen en wat je zelf kunt doen.

Datum: 15/11/2017

Reageer reacties (1)

Hans Rijneveld(15. november 2017)

Beste Redactie,

 

Goeie lijst en ik wil graag vooral dat punt over 'help een ander' benadrukken. Dat geeft een kick, houd je alert en een goed gevoel. Wat ik een beetje mis is de nummer 1 op mijn lijstje: Ga naar meetings, meetings en nog eens meetings. Daar leer je delen, geven en ontvangen maar ook kun je daar nieuwe vrienden maken en die heb je hard nodig na het afscheid van je oude gebruikers'vrienden'

Prettige dag verder,

 

Hans

LEES MEER...