Hoe gelukkig word je van alcohol?

Het geluksgevoel als je dronken bent, heeft bijna niets te maken met alcohol. Dat concluderen Britse onderzoekers uit onderzoek met behulp van de app Mappiness. De onderzoekers verzamelden tussen 2010 en 2013 de antwoorden van 31.000 mensen.

De app Mappinezz is gemaakt door de London School of Economics en meet het geluksgevoel van haar gebruikers. Op verschillende momenten van de dag werd gevraagd het geluksgevoel een cijfer te geven, op een schaal van 1 tot 100.

Daaruit kwam naar voren dat het geluksgevoel met 10,79 punten toenam als de deelnemers alcohol dronken. Maar alcohol bleek maar verantwoordelijk voor 4 van de 10,79 punten. Bovendien was dat gevoel van geluk maar van korte duur. Op het terras zitten met vrienden bleek ook een grote rol te spelen bij dat tijdelijke geluksgevoel. De onderzoekers schrijven dan ook: ‘Drinken maakt ons het vrolijkst als het gepaard gaat met andere leuke activiteiten zoals de liefde bedrijven of met vrienden gezellig samenzijn. Ook tijdens activiteiten die we normaal als onaangenaam beschouwen, zoals wachten, pendelen of onderweg zijn heeft alcohol invloed op je geluksgevoel.

Hoewel de alcohol voor een deel het blije gevoel stimuleert, zijn het in grote mate die andere activiteiten die ons het geluk bezorgen. Ook trokken de wetenschappers de conclusie dat alcohol op korte termijn een goed gevoel kan geven, maar je niet gelukkiger maakt op de lange termijn. Volgens de onderzoekers een belangrijke conclusie voor de behandeling van verslaving.

Of dit ook voor alcoholisten geldt, is niet onderzocht.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...