Het Trimbos-instituut heeft een infosheet uitgegeven voor verantwoord taal-en beeldgebruik over drugs.

Media gebruiken nog stigmatiserende taal en beelden als het gaat om mensen met een verslaving of in herstel. Deze taal en beelden dragen niet alleen bij aan het ophouden van het stigma, ze kunnen ook een trigger zijn om te gaan gebruiken.

Ongewenste effecten
De infosheet is samengesteld door het Trimbos-instituut en Verslavingskunde Nederland. De sheet is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met openbare berichtgeving over drugs; bijvoorbeeld journalisten en politie. Zij zouden, volgens het Trimbos-Instituut en Verslavingskunde Nederland, met hun artikelen ongewenste effecten kunnen veroorzaken zoals stigmatisering en normalisering van drugsgebruik. Dit vergroot het middelengebruik en beperkt de toegang tot hulp.

Betere alternatieven
De infosheet bevat alternatieven voor stigmatiserend taal- en beeldgebruik. Zo wordt drugsmisbruik vervangen door drugsgebruik. Er wordt aangeraden altijd de mogelijke oorzaken die bijdragen aan (problematisch) drugsgebruik te noemen. Dit benadrukt de menselijke kant en toont aan dat middelengebruik veroorzaakt kan worden door verschillende factoren. Denk hierbij aan armoede, mentale gezondheid of sociale druk. Ze concluderen in de sheet met verschillende algemene tips hoe je tekst en beeld op een betere manier kunt inzetten. Door andere woorden te gebruiken (niet junk en snuiver, maar iemand met een verslaving, of iemand die drugs snuift) maak je stereotypen niet groter en toon je meer begrip voor mensen met een verslaving. Ook wordt in de infosheet het belang van voorlichting, trainingen en elkaar corrigeren benadrukt. Deze tips helpen bij het aanpakken van stigmatiserend taal- en beeldgebruik.  

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...