Aantal mensen met boulimia gedaald

Het aantal nieuwe gevallen van boulimia nervosa is gedaald. Daarentegen is het aantal mensen met Anorexia nervosa relatief gelijk gebleven.

Dat blijkt uit onderzoek van psychiater Frédérique Smink aan de Rijksuniversiteit in Groningen. De afname zou komen door het feit dat boulimia gevoeliger is voor socioculturele veranderingen die zich in de periode hebben voorgedaan, zoals een toename van het overgewicht in de samenleving. Overgewicht zou ‘normaler’ geworden zijn. Mogelijk vermindert deze verandering de druk om te compenseren voor eetbuien. Dit compensatiegedrag is de kern van boulimia. De opkomst van preventiemaatregelen en zelfhulp zouden ook bijdragen aan de daling van het aantal mensen met boulimia.  

‘Een netwerk van Nederlandse huisartsen heeft met patiënten uit hun praktijk drie steekproeven gedaan die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking. Een steekproef eind jaren tachtig, een eind jaren negentig en een tussen 2005 en 2009’, legt Smink uit. ‘Hierin hebben ze onder meer het aantal mensen met anorexia en boulimia geregistreerd. Deze drie meetmomenten hebben we nu met elkaar vergeleken en dan zien we dat het aantal mensen met boulimia flink gedaald is.’

Frédérique Smink promoveert 28 september met haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Datum: 23/09/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...