Zwaar alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor voor dementie. Dit stelt een commissie van het Britse ‘The Lancet’ in een tweejaarlijks rapport over de nieuwste wetenschappelijke bevindingen rondom de risico’s op dementie. De onderzoekers keken ook naar het risico op andere gezondheidsproblemen die door alcohol veroorzaakt kunnen worden, zoals beroerte en verschillende soorten kanker.

Hoewel de negatieve gevolgen van alcoholgebruik op het brein al langer bekend zijn, scharen de onderzoekers dit nu pas voor het eerst onder de belangrijke risicofactoren. Op de vraag waarom dit niet eerder gebeurde, geven ze aan dat het vaak lastig is om puur naar de effecten van alcohol te kijken. Vaak valt het samen met andere risicofactoren of juist gezond gedrag, waardoor het effect lastig te isoleren is.

Het onderzoek citeert onder andere een Franse studie, die stelde dat van de ruim 50.000 gevallen van dementie op jonge leeftijd (voor het 65e levensjaar), de helft te typeren was als een zware drinker. 

1-9-2020

Reageer reacties (1)

BmLzFWdZP(15. september 2020)

iVgJxRNjduH

LEES MEER...