Alcohol in films leidt tot drankmisbruik bij jongeren

Jongeren die naar films kijken waarin veel alcohol wordt gedronken hebben twee keer meer kans op alcoholmisbruik. Daarbij zijn deze tieners, in vergelijking met jongeren die films kijken waarin minimaal gedronken wordt, sneller geneigd om zelf naar de fles te grijpen.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Bristol. Kijkers van films met veel beelden van alcoholconsumptie zijn bijna twee keer meer geneigd tot binge drinken. Daarbij is de kans dat ze wekelijks drinken met 140 procent vergroot.

Bijna drie kwart van de uitgebrachte films in het Verenigd Koninkrijk van de afgelopen twintig jaar bevat alcoholmisbruik. 72 procent van de meest populaire en succesvolle films in Engeland tussen 1989 en 2008 toonden alcoholgebruik, maar slechts zes procent daarvan werd gecatalogiseerd  als ongeschikt voor jongeren.

Hoofdonderzoekster Andrea Waylen pleit voor een herziening van de kijkwijzerindeling en een alcoholscore bij films met drankgebruik. Dit kan helpen om het alcoholmisbruik onder tieners te verminderen. In de zomereditie van Lef wordt meer aandacht besteed aan de effecten van alcoholexposure in films.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...