Het Trimbos-instituut heeft een factsheet gepubliceerd over het drinken van alcoholvrije drankjes in Nederland. Hiervoor hebben ze onder andere jongeren ondervraagd. De verkoop van dit type drank is de afgelopen jaren gestegen, met 10 procent in 2018 naar 16 procent in 2022.

Alcoholvrije dranken mogen in Nederland niet meer dan 0,1 procent alcohol bevatten. Dit is vastgesteld in de Nederlandse Warenwet. Dranken die een alcoholpercentage van 0,1 tot 1,2 bevatten worden alcoholarm genoemd. 

Jongeren
Van de ondervraagde jongeren (12 tot en met 16 jaar) zegt 15 procent tenminste één keer in de maand alcoholvrije drankjes te drinken. Naarmate ze ouder worden stijgt dit percentage, met een piek bij jongeren van veertien jaar oud. Hierna daalt het gebruik van deze drankjes weer. Het Trimbos-instituut geeft in het document aan dat het gebruik van alcoholvrije dranken onder jongeren ertoe kan leiden dat ze sneller overstappen op alcohol. Dit komt omdat ze wennen aan de smaak van alcohol. Eerder was dit ook het geval bij de e-sigaret die ervoor zorgde dat jongeren sneller tabak gingen roken.

Volwassenen
In het onderzoek geeft zestien procent van de volwassenen aan maandelijks alcoholvrije drank te drinken. De helft van deze mensen zegt hierdoor te minderen met het gebruik van alcohol. Eén op de tien zegt zelfs helemaal gestopt te zijn met het drinken van alcohol door alcoholvrije drank. Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van alcoholvrije drank bij mensen herstellend van een alcoholverslaving voor zucht kan zorgen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...